Bun pedagog, un om cu dragoste faţă de mediul înconjurător, profesorul emerit Vasile Ciurea, întemeietorul în 1914, a primului muzeu din Fălticeni, a ştiut să transmită elevilor săi, o parte din pasiunile sale, şi anume respectul pentru natura înconjurătoare, pasiunea pentru a colecţiona piese rare pe care apoi să le poată observa şi studia.
Unul din elevii profesorului Vasile Ciurea este academicianul Mihai Băcescu, care nu şi-a uitat niciodată primul iniţiator în tainele naturii, dar nici locurile natale.
Astfel la 17 august 1982 lua fiinţă la Fălticeni, în „semn de iubire şi recunoştinţă” profesorului Vasile Ciurea, Muzeul de ştiinţe naturale. Într-adevăr, din 28 martie 1993, muzeul nu numai că se va numi muzeul apelor, dar va primi şi numele ctitorului său Mihai Băcescu. Se împlinea astfel o dorinţă şi o definire elocventă, precum şi un gest de aleasă gratitudine şi preţuire celui care şi-a închinat viaţa cercetării mediului acvatic şi a dat culturii fălticenene dimensiuni valorice şi perene.
Muzeul cuprinde compartimente structurate organic, de un real interes ştiinţific. Astfel, preţuind tradiţiile muzeistice fălticenene, în două săli rememorăm aspecte ale primului muzeu din localitate, câteva exponate rămase evocând natura pasiunilor şi preocupărilor înaintaşilor noştri, în special ale ctitorului de muzeu, Vasile Ciurea. Aici sunt reprezentate aproape toate secţiile vechiului muzeu: arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică şi fotografii.
Trăsurica este un alt exponat de mare valoare, executată de Leon Comnino timp de 35 de ani, numai din briceag, şi expusă în 1937 în expoziţia universală de la Paris.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s